4.2.14

Christ of the Abyss - Derinlerin İsa'sı



Christ of the Abyss İtalya'da Camogli ve Portofino arasında bulunan İsa'nın bronz heykelidir. Dilimize "Derinliğin İsa'sı" diye çevrilmiş heykelin adı . 

Heykel , tüplü dalışın öncülerinden İtalyan dalgıç Dario Gonzatti'nin 1950 de bir dalış sırasında ölümünden sonra, yine İtalyan dalgıç Duilio Marcante'nin fikriyle yapıldı. 




Duilio Marcante denizin dibinde bir İsa heykeli yapılması için çok ısrar etti ve sonunda 22 Ağustos 1954 yılında San Fruttuoso Koyu'na denizin altına yerleştirildi.




2,50 metre boyunda olan heykel ,İtalyan heykeltraş Guido Galletti tarafından denizdeki insanları ve dalgıçları koruması için yapıldı. 

İtalyan ordusu tarafından -pek çok dalgıçın yardımıyla birlikte- denizin 15 metre altına yerleştirildi. (Bazı kaynaklarda 17 metre derinliğinde olduğu yazıyor)




İsa başını ve kollarını yukarı kaldırmış yüzeyi - ya da cenneti- işaret ediyor ve barış işareti için bekliyor.


Heykel eski madalyalardan,gemi parçalarından ( hatta Amerikan Ordusu'nun bağışladığı denizaltıların pervaneleri) ve çanlardan yapıldı. 2003 yılında artan korozyon sebebiyle denizden çıkarılıp restore edildi.


Heykeli görmek için yapılacak dalış nispeten basit ve özel herhangi bir teçhizat gerektirmiyormuş. Dalış yapma imkanı olmayanlar için heykelin bir kopyası San Fruttuoso kilisesinin içine yerleştirilmiş.  





Orijinal alçı dökümü Marina di Ravenna'da bulunan Ulusal Sualtı Faaliyetleri Müzesi'nde sergileniyor.

 Heykelin bir kopyası Egidio Cressi'nin teklifiyle Florida,Key Largo'da sergilenmeye başlanmış .

Yine bir kopyası rezervuarın gelişigüzel tüketilmesini önlemek amacıyla 17 Eylül 1972'de Val Malenco'daki Palü Gölü'ne yerleştirilmiş. 

Cenova "Famiglia Costa" gemicilik şirketi İsa heykelinin küçük bir kopyasını Greneda halkına bağışladı. 


John Pennecamp Coral Reef State Park , Christ of the Abyss suyun altına indirilirken , Florida




Balık gözü kamerayla Christ of the Abyss , Key Largo,Florida
Fotoğraflar: Florida devlet arşivi








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder